Kis aylarinda sabah sporuna dikkat!!!   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 11-28-2008 (12:58)   Son Mesaj: 11-28-2008 (12:58)    Cevap: 0    Gösterim: 903  

    11-28-2008

    Kis aylarinda sabah sporuna dikkat!!!

    Uzmanlar sabah sporu yapanlara hayati bir öneride bulundu. Sabah aynı saatlerde yakılan soba ve kaloriferin çıkardığı dumanın ve yoğun araç trafiğinin sebep olduğu egzos gazlarının soğuk hava ile birlikte solunmasının bir çok hastalığa davetiye çıkardığı belirtildi. Sabah sporu ile kirli havanın solunması alt ve üst solunum, deri, göz ve mide hastalıklarına sebep oluyor.

    Kışın iyice kendini hissettirmesiyle birlikte soba ve kaloriferlerin yakıldığı, araç trafiğinin yoğun olduğu sabah saatlerinde hava kirliliğinin arttığını belirten uzmanlar, bu saatlerde açık havada spor yapılmasının sağlık açısından büyük risk oluşturduğunu belirtiyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı operatör doktor Kemal Demir, doğalgazın yaygın olarak kullanılmadığı şehirlerde hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı saatlerin 07.00- 09.00 arasında olduğunu söyledi. Bu saatler arasında soba ve kalorifer kazanlarının yoğun olarak yakıldığını ve yerleşim birimlerinde hava kirliliğinin yaşandığını belirten Demir, "Hava kirliliğinin yoğun olduğu bu saatlerde spor yapmak sağlık açısından büyük risk taşıyor." dedi.


    Sabah saatlerinde trafiğinde çok yoğun olduğunu ifade eden Demir şu bilgileri verdi: "Sabah sporu ile havada asılı partiküller ve egzos gazları soğuk hava ile birlikte solunması üst ve alt solunum hastalıklarına sebep oluyor. Ayrıca astım hastalığını da tetikler. Kronik akçiğer ve kalp hastaları ise daha da dikkatli olmak zorundadır. Çünkü kirli hava hastanın krize girmesine neden oluyor ve bu durum ölümle bile sonuçlanabiliyor. Kirli hava cilt, göz ve mideyi de olumsuz yönde etkiliyor. Her gün sürekli solunduğu taktirde kansere bile sebep oluyor. Sabah sporu yapayım derken sağlığımızdan olmamak için çok dikkat etmemiz gerekir."

    Yoğun hava kirliliğinin yaşandığı saatlerde sabah sporunun evde egzersiz şeklinde yapılmasını öneren Demir, "Eğer dışarıda spor yapayım derseniz sabah 09.00'dan sonra yapılması daha sağlıklı olur." ifadesini kullandı.




    Kis aylarinda sabah sporuna dikkat!!! Yorumları