Yesil Kart almak zorlasiyor....   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 11-10-2008 (21:38)   Son Mesaj: 11-10-2008 (21:38)    Cevap: 0    Gösterim: 2212  

    11-10-2008

    Yesil Kart almak zorlasiyor....

    Devlet, 3 milyar Yeni Türk Lirası'na ulaşan yeşil kart harcamalarını frenlemek için kolları sıvadı. 9,5 milyona yaklaşan yeşil kartlılar üzerinde yapılan incelemelerde Mercedesli yeşil kartlıların tespit edilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınladı. Bakanlık bundan böyle yeşil kart verilirken 'seçici davranma' talimatı verdi. Buna göre zenginlerin de yeşil kart almasına imkan tanıyan 'hiçbir soruşturma ve araştırmaya gerek kalmaksızın yeşil kart verilir.' düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı. Söz konusu düzenlemenin sona ermesiyle yeşil kart almak zorlaştırıldı.

    1992 yılından bu yana yoksulların ücretsiz ilaç alması ve tedavi olması için kullanılan yeşil kart uygulamasında yeni düzenlemeye gidildi. 2002 yılında yeşil kartlı hastaların sağlık harcamaları 815 milyon YTL iken 2006 yılında 2 milyar 403 milyon YTL'ye fırladı. Bu yıl 3 milyar YTL'yi aşması beklenen harcamalar devleti önlem almaya itti. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe Genel Sağlık Sigortası ile tedavi hizmetlerinde getirilen yenilikleri içeren genelgeye göre yeşil kart almak zorlaşıyor. Bundan böyle yeşil kart verilirken yapılan hak sahipleri üzerinde yapılan incelemeler artacak. Devlet ince eleyip sık dokumak için 'Özel kanunlarla sağlık hizmetlerinden faydalanması öngörülen vatandaşlara, talepleri halinde, hiçbir soruşturma veya araştırmaya gerek kalmaksızın yeşil kart verilir." ibaresini yürürlükten kaldırdı. Haksız kullanımların ve suiistimallerin önüne geçmesi beklenen uygulama 2009 yılında 33 milyar Yeni Türk Lirası'na çıkması beklenen sağlık harcamalarını frenlemeyi amaçlıyor. Bu harcamaların içinde 3 milyar YTL'ye ulaşan yeşil kart giderlerinin azaltılması hedefleniyor.


    180 YTL GELİRİ OLANLAR ARTIK YEŞİL KART ALAMAYACAK


    Genelgede yeşil kart uygulamasının en geç üç yıl içinde sona ereceğine işaret ediliyor. Yeşil kart verilirken dikkate alınan gelir hesaplamasında da bir değişiklik yapıldı. Daha önce net asgari ücret olan 542 YTL'nin üçte birinden az geliri olana yeşil kart verilirken, bundan böyle 638 YTL brüt ücretin üçte biri baz alınacak. Buna göre aylık geliri 212 YTL'den az olanlara yeşil kart verilecek.


    Yabancı ülkelerde Türk asıllı ve yabancı uyruklu öğretmelerin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi yardımları yeşil kart verilerek karşılanacaktır. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu imzasıyla yayımlanan genelge Sosyal Güvenlik Kurumu, İç İşleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderildi. Bundan sonra yeşil kart verilirken talimatlara uyma zorunluluğu getirildi.




    Yesil Kart almak zorlasiyor.... Yorumları