Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası   Konuyu açan: Henna   İlk Mesaj: 11-08-2008 (18:34)   Son Mesaj: 11-08-2008 (18:34)    Cevap: 0    Gösterim: 1154  

    11-08-2008

    Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası

    Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası

    Paha biçilemeyen hazine bulundu
    Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi'nde bulunan eserin Mevlana'nın ünlü yapıtı Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

    Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, yaptığı basın açıklamasında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ulaşan bir bilgi sonrasında yapılan çalışmada, Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi'ndeki bir el yazması üzerinde inceleme yapıldığını bildirdi.

    Yapılan inceleme sonrasında kitabın 564 yıllık ve Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'nin kopyası olduğunun belirlendiğini anlatan Lekesiz, ''Altın süslemeli hat ile yazılmış, Mesnevi'nin orijinal kopyası olan bu kitabı koruma altına aldık. Kitabın daha detaylı incelenmesi için de konusunda tecrübeli isimlerden oluşan bir komisyon kuruldu'' dedi.
    MESNEVİ''NİN 564 YILLIK EL YAZMASI KOPYASI


    Eserin 1444 yılında II. Murat döneminde devrinin üslubuna göre yazılmış deri ciltli bir eser olduğunu ifade eden Lekesiz, şunları kaydetti:

    ''Paha biçilemeyen değerlerden bir tanesi ile karşı karşıyayız. Yaklaşık 600 yıl kadar önce yazılmış bir el yazması eser. İlk incelemelere göre bu eser 1444 yılında yazılmış. II. Murat dönemine ait. Bu kitap bir Mesnevi. Mesnevi'nin yazarı Mevlana Celalettin Rumi. Fakat başka birisi kaleme aldığı için literatürde ''kopya edildi'' denir. Müstensihi (kopya eden) Ali Şaban Bin Haydar isimli bir şahıs. Baş sayfa altın süslemeli. Çok ince bir işçilikle işlenmiş. Kapakları ile birlikte 423 sayfa. Gerçekten çok iyi kalite bir kağıda yazılmış. 600 yıllık bir eser olmasına rağmen hiç kurt, güve yememiş. Kitabın daha detay bilgileri için bilim adamları inceleme yapmaya başladılar.''

    Vali Lekesiz, eserin söz konusu kütüphaneye ne zaman ve ne şekilde getirildiği konusunun da araştırıldığını bildirdi.

    Komisyon üyesi Prof. Dr. İlter Uzel de eserin Türk ve Amasya tarihi açısından önemli olduğunu söyledi.

    Kitabın bugüne kadar çok iyi korunmuş olmasına dikkat çeken Uzel, komisyon çalışmalarının ardından eserin bilgisayar ortamında kopyalanacağını belirti.

    Söz konusu eser İl Halk Kütüphanesi'nde diğer altın süslemeli el yazması eserlerle birlikte




    Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası Yorumları