Türkıyenın sıze ıhtıyacı var, gerı dönün ...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-29-2008 (00:30)   Son Mesaj: 10-29-2008 (00:30)    Cevap: 0    Gösterim: 796  

    10-29-2008

    Türkıyenın sıze ıhtıyacı var, gerı dönün ...

    YÖK Başkanı yurt dışında lisansüstü çalışmalarını tamamlayan öğrencileri Türkiye'ye geri çağırdı ve "Türkiye'de size çok ihtiyacımız var'' dedi.

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yurt dışında lisansüstü çalışmalarını tamamlayan öğrencilerin Türkiye'ye dönmesi gerektiğini belirterek, ''çünkü Türkiye'de size çok ihtiyacımız var'' dedi.

    Prof. Dr. Özcan, New York'ta, Prof. Dr. Atilla Eriş ve New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ile Türkevi'nde öğrencilerle yaptığı toplantıda, onlara ABD'deki temaslarıyla ilgili bilgi verdi, ardından YÖK ve MEB burslarıyla New York ve çevresinde master ve doktora programlarına katılan öğrencilerin kendilerine yöneltikleri soruları yanıtladı.

    Özcan, öğrencilerin, kendilerine verilen aylık burs miktarının az olduğu, ABD'de yaşamakta zorlandıkları ve bu konuda ne yapılabileceğini sormaları üzerine konuyu Maliye Bakanlığıyla görüşeceğini ve bu talebi aktaracağını söyledi.

    Kendisinin de Şikago Üniversitesinde o zamanın şartlarıyla burslu olarak okuduğunu anlatan Özcan, öğrencilerin sorularını tek tek dinledi.

    Başkan Özcan, bazı öğrencileri dinledikten sonra bu öğrencilerin lisansüstü çalışmalarını tamamlamalarının ardından yılardır burada kalıp hala Türkiye'ye dönmemelerinin kabul edilemez olduğunu da belirterek, ''biz sizle ve sizin sorunlarınızla ilgileniyoruz, buradayız, çünkü Türkiye'de size çok ihtiyacımız var'' diye konuştu.

    ABD'ye burslu gelen Türk öğrencilerin çalışmaları biter bitmez Türkiye'ye dönmeleri gerektiğini söyleyen Özcan, Türkiye'nin genç nüfusunun öğretim görevlilerine büyük ihtiyaç duyduğunu ve Türkiye'de son 2 yılda 44 üniversitenin açıldığını belirtti.

    Özcan bazı kişisel sorular üzerine, öğrencilerin sorularına yanıt almakta inisiyatifi ele alıp çözüm yolunda harekete geçmelerinin de önemli olduğunu belirterek, YÖK'ün alanına giren tüm konularda kapılarının her zaman öğrencilere açık olduğunu, kendisi ve yardımcılarına telefonla ulaşılabileceğini söyledi.

    Özcan, Türkiye'ye öğretim görevlisi olarak dönen ve dönecek burslu öğrencilerin Türkiye'nin tüm bölgelerinde görev yapmalarının da son derece önemli olduğunu vurguladı.

    Özcan bu kapsamda öğrencilerin de talep ettiği, ABD'ye gelmeden önce öğrencileri Amerika'daki hayata ve eğitime hazırlayacak danışmanlık hizmetine ihtiyaç olduğunu vurguladı, buna öncelik vereceklerini belirtti ve ''ben göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretimi ABD'ye yapıyorum. Sizleri dinlemek çok iyi oldu'' şeklinde konuştu.

    Öğrenciler de YÖK Başkanının gelip kendileriyle bizzat görüşmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Özcan ve beraberindeki YÖK heyetine teşekkür etti.

    ABD'deki ziyaretlerinin de son derece yoğun, kapsamlı ve faydalı geçtiğini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan da özellikle New York Devlet Üniversitesi (SUNY) yetkilerinin kendisine Türk öğrencilerin başarılarından çok memnun olduklarını söylemelerinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

    Özcan, SUNY ile çifte diploma imkanı tanıyan programın devam edeceğini, süresi yakında dolacak işbirliği mutabakatının yerine yenisinin yapılacağını belirtti. Özcan yine benzer bir şekilde ABD'deki meslek yüksekokullarıyla işbirliğine önem verdiklerini ve bu kapsamda Delaware'de ABD'deki meslek yüksekokullarının en önemlilerini bir şemsiye altında toplayan ''Uluslararası Gelişim İçin Meslek Yüksekokulları-Community College for International Development-CCID'' ile önemli bir protokol imzaladıklarını anlattı.

    YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Atilla Eriş de toplantıda öğrencilerin sorularına yanıt verdi.

    Toplantıya katılan SUNY Uluslararası Programlar Bölüm Başkan Yardımcısı Robert R. Gosende de A.A muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK Başkanıyla tanışmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ve Türkiye'deki üniversitelerle sürdürülen işbirliğinden çok memnun olduklarını söyledi. Gosende, bunda Türk öğrencilerinin başarısının büyük rol oynadığını da belirtti.

    Toplantıya YÖK heyeti üyeleri Prof. Dr. Durmuş Günay, Ankara Üniversitesi Çankırı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sabahattin Balcı ve YÖK Başkan Danışmanı Doç. Dr. Talip Küçükcan da katıldı.

    Özcan başkanlığındaki heyetin yarın New York Valisi David A. Paterson'la görüşmesi bekleniyor.

    ABD'ye 5 Ekimde gelen heyetin, 17 Ekimde New York'tan Türkiye'ye hareket etmesi öngörülüyor.
    habervakti




    Türkıyenın sıze ıhtıyacı var, gerı dönün ... Yorumları