Hamsinin'de Kitabı Yazıldı!!   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 10-20-2008 (01:43)   Son Mesaj: 10-20-2008 (02:01)    Cevap: 2    Gösterim: 1016  

Ağaç Şeklinde Aç4Beğeni
  • 2 gönderen oguzhan
  • 2 gönderen alptraum

    10-20-2008

    Hamsinin'de Kitabı Yazıldı!!

    'Hamsi Kurban O Göze – Deniz ve Kültür Tarihi' adıyla, hamsinin tarihi ve kültürü Heyamola yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı...

    Hamsi'nin tarihi ve kültürü

    Son dönemlerde özellikle Karadeniz olmak üzere kentlerin ve kültürlerin tarihi ve kültürel güzelliklerini ölümsüzleştiren kitaplara imza atan Heyamola Yayınları bu kez de hatırı sayılır bir eser ortaya çıkarttı.

    Heyamola Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ömer Asan, kitap için, "Sonunda Hamsi'nin itibarInI iade edecek olan kitabı yayınladık" diyerek ortaya çıkan çalışmadan övünç duyduklarını açıklıyor.

    “Hamsi Kurban O Göze – Deniz ve Kültür Tarihi” adlı eserde, kültürel ve ekonomik olduğu kadar, gastronomik çeşitliliği ile de dikkat çekici bir konumda bulunan “hamsi” nin tarihsel süreç içinde toplum üzerinde bıraktığı etki, bilimsel yöntemlerle elde edilen verilerle, disiplinler arası yaklaşımla ve zengin bir görsellikle okuyucuya sunuluyor.
    Divan Edebiyatı'nın 'divan sahibi son şairi' olan Hamamizade İhsan Bey”in 1928'de yayınladığı “Hamsiname”den ilhamla geliştirilen bu kapsamlı “hamsi” kitabında; Karadeniz'in ve hamsinin biyolojik yapısından yola çıkılmış, yörenin kültür tarihinde hamsinin konumu, hamsi terminolojisi, edebiyatı, mutfak kültürü içerisinde hamsi gibi hamsi kültürüne dair birçok başlıkla devam eden içerik, belli başlı hamsi yemeklerinin tarif ve görselleriyle tamamlanmış.

    Kitabın altyapısını oluşturan ve bilimsel araştırma / yöntem ve teknikleri kullanılarak yürütülen araştırmalarda; balıkçılar, balıkçı kooperatifleri, taka yapımcıları, aşçılar (geleneksel yemekçiler), balık hali, üniversitelerin deniz ve deniz ürünleri araştırma bölümleri, tarım il müdürlükleri, kültür ve turizm il müdürlükleri, belediyeler, valilikler, sivil toplum kuruluşları, arşivler, koleksiyonlar gibi kişi, kurum ve kuruluşlarla bağlantılar kurulmuş.

    Kitabın yayına hazırlanma aşamasında; balıkçılık ve buna bağlı olarak taka yapımı, çevre özellikleri, gündelik yaşam içindeki yeri, tarihsel süreç gibi konu başlıklarının yer alacağı bir envanter (alan araştırması / Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Trabzon, Rize ve Artvin İllerinin sahil şeridi) çalışması yapılmış.

    Kitabı Hazırlayan Araştırmacı – Yazar kadrosu;

    Prof.Dr. Cemal Saydam: Hacettepe Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı)
    Kudret Emiroğlu : (Bilkent Üniversitesi, Türk Edebiyatı Bölümü Öğr. Görevlisi, Yazar)
    Nihal Kadıoğlu Çevik : Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Mutfak Kültürü Araştırmacısı)
    Fotoğraflar : Doğanay Çevik / Araştırmacı – Fotoğraf Sanatçısı

    alptraum ve Henna bunu beğendiler.



    Hamsinin'de Kitabı Yazıldı!! Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  10-20-2008, 01:59


    Hocam konuyla alakasi olmasada sonunda hamsi dönerin görünüsünü gördüm. Hamsinin kolonyasinida okuyunca sok oldum Aha hamsiyi toplamaya kadar gidilecek :D

    Hamsinin'de Kitabı Yazıldı!!
    oguzhan ve Henna bunu beğendiler.
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum

      Permalink - Mesaj no 2  10-20-2008, 02:01

    hehe


    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Hocam konuyla alakasi olmasada sonunda hamsi dönerin görünüsünü gördüm. Hamsinin kolonyasinida okuyunca sok oldum Aha hamsiyi toplamaya kadar gidilecek :D

    Hamsinin'de Kitabı Yazıldı!!

    Hakkaten ha
    oguzhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) oguzhan