Po'ya kötü haber   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 10-16-2008 (01:36)   Son Mesaj: 10-16-2008 (01:36)    Cevap: 0    Gösterim: 1358  

    10-16-2008

    Po'ya kötü haber

    Po'ya kötü haber

    Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da rafineri kurmasının yolu kapanıyor. Petrol Ofisi'nin rafineri başvurusu ile Diler Elektrik'in üretim santrali başvurusu çakıştığı için yeni bir düzenleme hazırlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kamu hizmeti olduğu için elektriğe öncelik vererek, Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da rafineri kurmasını mevcut başvuru ile olanaksız hale getirdi.
    EPDK, "Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" görüşe açtı. Yönetmelik taslağıyla lisans başvurusunda bulunulan yerde doğal kaynağın mevcut olması halinde, kaynağı lisansı kapsamında kullanacak olan lisans başvurusu sahibine öncelik verilecek. Aksi durumda ise kamu hizmeti niteliği olması nedeniyle elektrik piyasasına ilişkin lisans başvurusuna öncelik tanınacak. Böylece Doğan Holding'e bağlı Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da kurmak istediği rafineri için yolu kapanacak.


    Söz konusu yönetmelik taslağına konuya ilişkin şu madde eklendi:

    "Aynı yerde faaliyette bulunmak üzere, elektrik piyasasında üretim, doğal gaz piyasasında depolama lisansı başvurusunda bulunulması durumunda, lisans başvurusunda bulunulan yerde doğal kaynağın mevcut olması halinde, söz konusu kaynağı, lisansı kapsamında kullanacak olan lisans başvurusu sahibine öncelik verilir. Böyle bir durumun bulunmaması ve lisans başvurularından birinin elektrik piyasasına ilişkin olması halinde; elektrik enerjisinin kamu hizmeti niteliği nedeniyle, elektrik piyasasına ilişkin lisans başvurusuna öncelik verilir."

    Yönetmelik taslağında yer alan bu madde ile Doğan Grubu'nun bölgede doğal kaynağı söz konusu olmadığından Petrol Ofisi'ne rafineri için izin verilmeyecek.

    -SÜREÇ ŞÖYLE GELİŞTİ-

    Petrol Ofisi'nin rafineri kurma girişimine ilişkin süreç şöyle gelişmişti:

    "Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da kurmak istediği rafineri alanında Diler Elektrik'in elektrik üretim santrali kurmak için başvuruda bulunması sorun yaratmıştı. Mevzuatta bu durumda ne yapılacağı belli olmadığı için başvuruları uzun süre bekleten EPDK, hükümetin Doğan Grubu'na rafineri izni vermek istemediği iddialarının ardından bir taslak hazırlayarak Doğan Grubu'nu dezavantajlı konuma düşürmüştü. Düzenleme ile mülkiyetin sahibi olana öncelik tanınırken, yatırımın büyüklüğü öncelikli kriter olarak belirlenmemişti. İki şirketin de bölgede arazisi olmasına karşın Diler'in, Doğan'ın rafineri yapacağı bölümün ortasında bir alana sahip olması nedeniyle düzenleme 'Doğan Grubu'nun önünü kesme kararı' olarak yorumlanmıştı.

    EPDK, söz konusu düzenlemeye taslağın son halinde yer vermedi. Doğal kaynak olmazsa elektriğe öncelik veren yeni bir kriter getiren EPDK, farklı biçimde olmakla birlikte yine Doğan Grubu'nun önünü tıkayan bir düzenleme hazırlamış oldu."

    Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Doğan Grubu arasında süren tartışmada grubun sahibi Aydın Doğan, Başbakan Erdoğan'ın kendisine, "Ceyhan'da sen rafineri kuramazsın, orayı Çalık istiyor" dediğini iddia etmişti. Ceyhan için başvuruda bulunan Çalık Holding'e izin verilirken Doğan Grubu'nun durumunun sürüncemede bırakılması ise soru işareti yaratmıştı.




    Po'ya kötü haber Yorumları