Cuma gününde saat 15.00 te viyana Stephansplatz da Filistin icin yürüyüs yapilacaktir. Bilmeyenleri haberdar etmeniz rica olunur.

Duanın kabul şartları!!!

Dualar icinde Duanın kabul şartları!!! konusu , 1- Kazâya muvafık olmak, yani sünnetullaha uygun bulunmak, 2- O kimse hakkında duânın kabûlü hayırlı olmak, 3- İstenilen şey muhal olmamak. Duânın kabûlü için âdâbına ve şartlarına riâyet etmek lâzımdır. ...

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler Stil
Alt 07-19-2008, 23:51   #1
o bir Paylasımcı

HiLaLNuRu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür etti: 32
44 Mesajına 67 tesekkür aldı
Tecrübe Puanı: 10 HiLaLNuRu will become famous soon enoughHiLaLNuRu will become famous soon enough

Ruh Hali:
Duanın kabul şartları!!!

1- Kazâya muvafık olmak, yani sünnetullaha uygun bulunmak,
2- O kimse hakkında duânın kabûlü hayırlı olmak,
3- İstenilen şey muhal olmamak.

Duânın kabûlü için âdâbına ve şartlarına riâyet etmek lâzımdır. Bu şartların cümlesi mevcud olduğu bir durumda kabul olunma ciheti gâlib ise de kabul olunması yine meşiyyet-i ilâhiyyeye bağlıdır. Binâenaleyh ALLAH, dilerse kabûl eder, dilemezse etmez. Fakat kul, âdâbına riâyet ederek duâyı bırakmamalıdır.

Duânın kabûlünün âni olmasına kullar umûmiyyetle tahammül edemiyecekleri için istenilen şeyin bir müddet sonra verilmesi me'mûl olduğu gibi duâsı mikdarı o kimsenin üzerinden bir şerrin define sebeb olmak veyahud bilmediği bir cihetten duâsının eseri hâsıl olmak ihtimâline binâen duâya kabûl olunmadı nazariyle bakılmamalı ve "duâm kabûl olunmuyor" denilmemelidir.

ALLAH Teâlâ Hazretleri icâbet husûsunu, istimrâra; ya'ni geniş zamana delâlet eden muzâri' sigasıyle beyan buyurmuşdur ki, bir zamanla mukayyed değildir, demektir. Kulun hakkında hayırlı olan bir zamanda kabûl eder.

Yine âyet-i celîle'de:

"Rabbiniz size: "Bana duâ edin ki duânızı kabul edeyim" dedi. O kimseler ki bana kulluk etmeğe büyüklendiler; pek yakında zelil ve hakîr olarak cehenneme girerler." (1)

Duâ, Cenâb-ı Hak'tan, insanların muhtaç oldukları şeyleri tazarru' ve niyâz ederek kemâl-i tevâzu' ile istirham edip istemeleridir. Kulların ALLAH'a olan ihtiyaçlarını arz eylemeleridir.

Duânın kabûlünün en mühim şartlarından biri de duâ esnâsında ALLAH Zü'l-celâl Hazretlerinden gayri hiç bir şeye güvenmeyerek teveccüh-i tâm ile ve kat'î sûretde Hak Teâla Hazretlerine yönelmektir.

Duâda iki haslet aranır;

Birincisi: İzzet-i rubûbiyyeti bilmek,
İkincisi: Ubûdiyyetten olan zilleti idrâk edip Rab-binin himâyesine ilticâ ve ihsanından müstefîd olmasını arzu eylemektir.

"Ey müşrikler! Sizin âciz ma'bûdlarınız mı hayırlıdır, yoksa muztar olan kimse duâ etdiğinde onun duâsına icâbet eden ve istediğini veren ve o muztar kalan kimseye isâbet eden kötülüğü kaldıran ve sizi yeryüzünün halîfeleri kılan ALLAH Teâlâ mı hayırlıdır? ALLAH'la beraber bunları îcâd ve kullarının ihtiyâcını def eden bir ma'bûd var da ona mı ibâdet edersiniz? Düşünceniz ne kadar az ve kısadır. Zîra Kadir'i bırakıp âcize ibâdet edersiniz." (2)

Yâni, Ey müşrikler! Sizin ALLAH'a ortak koşduğu-nuz putlar mı hayırlıdır, yoksa musîbetlerden bir musîbete veya fakîrlik ve hastalık gibi derd ve elemlerden muztar kalıb halâsına çâre arayan bir kimse duâ etdiği zaman duâsını kabul edib musîbeti âfiyyete ve fakrini ğınâya ve hastalığını sıhhate tebdîl etmekle sâhil-i selâmete çıkaran Kaadir ve Kayyum mu hayırlıdır?

Elbette kullarının ihtiyâcını def eden ve duâsını kabul edip istediğini veren ALLAH Teâlâ hazretleri bunlardan hiç birine kaadir olamayanlardan hayırlıdır. Binaenaleyh ma'bûd bi'l-hakk O'dur. O'ndan gayri ibâdete lâyık yoktur. Ve ALLAH Teâlâ Hazretleri size yeryüzünde tasarrufa kudret verendir. Dolayısıyla Zât-i Ecell ü A'lâya ibâdetiniz lâzımdır.

ALLAH'la beraber başka bir ma'bûd var mı ki gayre ibâdet edersiniz ve siz her ân arkası arkasına gelen ni'metlerin kimden geldiğini düşünmeniz gâyet az olduğundan Azîz ve Kavî ALLAH'ı bırakıp âciz ve zelîle ibâdet edersiniz.

--------------------------------------------------------------------------------
(1) Gâfir (Mü'min) Sûresi, 60.
(2) Neml Sûresi, 62

EN İYİSİNİ ALLAH BİLİR

Kıl beni ey namaz!
İkiye bölünsün kalbim ortasından çatlasın kıblenin şakağında.
Sevgilinin işaret parmağı değsin yeterki göğsüme.
Kıl beni ey namaz!
Topla sevdalarımı kırık aynaların çatlaklarından.
Ömrüme ilikle seviçlerimi, firûze düşler düşür alnımın şafağına.
Kıl beni ey namaz!
İnsan kıl beni!
Doğru kıl!
Duru kıl!
Diri kıl beni!
İnsan kıl bu bedeni..!

คşк...єzєl๔є ๒เг ๓єгђค๒ค เ๔เ ; ђâlค кเ ๏๔ยг...
HiLaLNuRu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 adlı kullanıcıya bu mesajı için teşekkür eden HiLaLNuRu kişi:
alptraum (07-21-2008), xyzt (07-21-2008)
Alt 07-21-2008, 03:46   #2
Administrator

alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür etti: 1,332
1,214 Mesajına 1,751 tesekkür aldı
Blog Başlıkları: 14
Tecrübe Puanı: 315 alptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nicealptraum is just really nice

Ruh Hali:
Bu dua olayı sadece müslümanlara aıt olan bır durum ve kabulüde sadece müslümanlara has olmadığına ınananlardanım bu durumda ilk şık eleniyor ne yazık ki? Evrensel olması açısından tabikide

alptraum isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-21-2008, 07:58   #3
O artık bizden

Tesekkür etti: 109
122 Mesajına 182 tesekkür aldı
Tecrübe Puanı: 31 Metin mete will become famous soon enoughMetin mete will become famous soon enough

Gecenlerde Star tv de Hatiboglunun bir vaazinda söyle bir hikaye anlatmisti;Resul Ibrahim babamiz mancinikla atese atilirken Vahy melegi gelir ve Ya Ibrahim Allaha bir sey diyecekmisin,Hayir der ibrahim O benim her seyimi bilir araciya ihtiyac yoktur der.Yani duanin yapilmasi Insanin Kendi yaratanindan kalbinden dahi olsa istemesidir.Bu kadar senfoniye ihtiyac yoktur sanirim Bakin Insanin dedim yoksa Müslüman veya gayri müslim demedim.Bütün güzel isimler onundur istediginiz gibi cagirmamiz icin,Ister Rahman deyin ister Rahim ama lütfen icten Dua edin bunlar kendi görüsümdür.

Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o onlardan olur. Şüphesiz Allah, zalim kavmi doğru yola iletmez."

(Maide,51)
Metin mete isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-21-2008, 16:56   #4
o bir Paylasımcı

HiLaLNuRu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür etti: 32
44 Mesajına 67 tesekkür aldı
Tecrübe Puanı: 10 HiLaLNuRu will become famous soon enoughHiLaLNuRu will become famous soon enough

Ruh Hali:
Haklısınız Metin Mete kardeşim her türlü görüşü bilmek açısından koydum zaten bu konuyu.Bana göre de zaten ezbere(sadece dil ile söylenip aklı başka yerde olarak yapılan) bir dua değil hissederek yapılan bir dua daha güzel geliyor.Zaten aslolan da budur...
HiLaLNuRu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Tags
duann kabul artlar___

Seçenekler
Stil